PEMERIKSAAN KESIHATAN ~ Nurul Nabilah

 



OBJEKTIF

- Memastikan individu yang terlibat dalam aktiviti pemprosesan makanan bebas dari menyumbang sebarang penyakit yang membawa jepada pencemaran makanan.


SKOP

- Semua pekerja
- Pengusaha
- Pelawat


TANGGUNGJAWAB

- Semua pekerja
- Pengusaha


PROSEDUR

- Pemeriksaan dilakukan oleh Pegawai Perubatan di hospital, Pejabat Kesihatan, serta klinik yang diiktiraf. 
- Rekod pemeriksaan disimpan dengan baik di premis dan memastikan ia sentiasa sah.
- Pengendali makanan perlu memastikan mereka tidak mengalami 
        a) sakit perut, muntah & cirit birit
        b) Jangkitan pada kulit.
        c) Lelehan yang keluar dari hidung, telinga atau mata.
- Sekira terdapat simptom tersebut pengendali makananperlu memaklumkan segera kepada pegawai atasan.

Ulasan