OBJEKTIF
Memastikan produk boleh dikesan di semua peringkat pengeluaran makanan, pengedaran dan pembekal bahan mentah
SKOP
Digunapakai bagi produk akhir/ separa siap (dalam pemprosesan) / yang telah diedarkan
TANGGUNGJAWAB
- Pegawai QA/QC
- Pengurus pengeluaran
PROSEDUR
Penentuan Tanda Produk
Semua produk akhir / separa akhir perlu mempunyai no.batch/ no.lot/ sebarang penandaan seperti tarikh luput/ tarikh pengeluaran/ tarikh akhir produk dan lain-lain yang ditentukan sendiri oleh pengusaha.
Kaedah Penentuan Tanda Produk
Semua produk akan dilabelkan mengikut keperluan Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985:
- Nama dan alamat syarikat
- Nama produk
- Kuantiti / berat/ saiz pek
- No.batch/ lot
- Tarikh pengeluaran
- Tarikh luput VII.
- Maklumat Pengedar/ Penjual
- Nama dan alamat
- Kuantiti produk yang diambil
- No.batch/ lot
- Tarikh diambil
- Kaedah pengangkutan yang digunakan
Maklumat Pembekal Bahan Mentah
- Nama dan alamat
- Kuantiti produk yang diambil
- No.batch/ lot
- Tarikh diambil
- Kaedah pengangkutan yang digunakan
Maklumat Pemprosesan
(Seperti di dalam Program Jaminan Keselamatan Makanan)
Maklumat Kawalan Proses
parameter proses yang dikawal
carta alir proses
Maklumat Pengedaran / Penyimpanan
keadaan penyimpanan
tahap kebersihan premis
VERIFIKASI KEBOLEHKESANAN
Pegawai bertanggungjawab akan menjalankan verifikasi ke atas Sistem Kebolehkesanan Makanan (SKM) sekurang-kurangnya setahun sekali dengan menjalankan tindakan pra-ujian atau mock test ke atas sistem bagi memastikan SKM berjalan dengan sempurna.
REKOD VERIFIKASI
Rekod Maklumat Pengedar
Rekod Maklumat Penjual
Senarai Semak Punca Masalah Di Kilang
Rekod Maklumat Pembekal Bahan Mentah
BENTUK REKOD MAKLUMAT PENGEDAR
REKOD MAKLUMAT PENJUAL
SENARAI SEMAK PUNCA MASALAH DI KILANG
REKOD MAKLUMAT PEMBEKAL BAHAN MENTAH
Ulasan
Catat Ulasan