KAWALAN KEBOLEHKESANAN -NURNAJWA

OBJEKTIF
Memastikan produk boleh dikesan di semua peringkat pengeluaran makanan, pengedaran dan pembekal bahan mentah

SKOP
Digunapakai bagi produk akhir/ separa siap (dalam pemprosesan) / yang telah diedarkan

TANGGUNGJAWAB
  • Pegawai QA/QC
  • Pengurus pengeluaran    

PROSEDUR
Penentuan Tanda Produk
Semua produk akhir / separa akhir perlu mempunyai no.batch/ no.lot/ sebarang penandaan seperti tarikh luput/ tarikh pengeluaran/ tarikh akhir produk dan lain-lain yang ditentukan sendiri oleh pengusaha.

Kaedah Penentuan Tanda Produk
Semua produk akan dilabelkan mengikut keperluan Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985:
  • Nama dan alamat syarikat
  • Nama produk
  • Kuantiti / berat/ saiz pek
  • No.batch/ lot
  • Tarikh pengeluaran
  • Tarikh luput VII.
  • Maklumat Pengedar/ Penjual
  • Nama dan alamat
  • Kuantiti produk yang diambil
  • No.batch/ lot
  • Tarikh diambil
  • Kaedah pengangkutan yang digunakan 
 Maklumat Pembekal Bahan Mentah
  • Nama dan alamat
  • Kuantiti produk yang diambil
  • No.batch/ lot
  • Tarikh diambil
  • Kaedah pengangkutan yang digunakan


Maklumat Pemprosesan
(Seperti di dalam Program Jaminan Keselamatan Makanan)
  • Maklumat Kawalan Proses

  1. parameter proses yang dikawal

  2. carta alir proses

  • Maklumat Pengedaran / Penyimpanan

  1. keadaan penyimpanan

  2. tahap kebersihan premis






Tindakan Pertama

  1. Pegawai bertanggungjawab mengenalpasti produk terlibat.

  2. Sahkan produk adalah keluaran kilang atau tidak.


  1. Asingkan baki produk yang masih di kilang





Tindakan Kedua

  1. Kenalpasti produk yang terlibat di pasaran:


  1. Pembekal


  1. Penjual


  1. Ambil tindakan yang perlu (tarik balik/ reprocess)


  1. Maklum pihak berkuasa






Tindakan Ketiga

  1. Kenalpasti punca di kilang (semasa proses)


  1. Ambil tindakan yang sepatutnya.


Tindakan Keempat

  1. Jika masalah berpunca dari bahan mentah, kenalpasti bahan mentah dan pembekal.

  2. Ambil tindakan yang sepatutnya.



  1. VERIFIKASI KEBOLEHKESANAN


Pegawai bertanggungjawab akan menjalankan verifikasi ke atas Sistem Kebolehkesanan Makanan (SKM) sekurang-kurangnya setahun sekali dengan menjalankan tindakan pra-ujian atau mock test ke atas sistem bagi memastikan SKM berjalan dengan sempurna.



  1. REKOD VERIFIKASI


  • Rekod Maklumat Pengedar

  • Rekod Maklumat Penjual

  • Senarai Semak Punca Masalah Di Kilang

  • Rekod Maklumat Pembekal Bahan Mentah



BENTUK REKOD MAKLUMAT PENGEDAR


Bil

Nama-nama/ Alamat Pengedar yang mengedar produk lot/ batch terlibat

Berapa kuantiti produk pada batch/ lot terlibat

Bila / kaedah pengangkutan

Bukti rekod disimpan

Invois (rekod perihal produk dalam fail pejabat/ No.fail)

Pegawai bertanggung

-jawab

1.






2.






3.






4.






5.






6.







Jumlah batch / lot









REKOD MAKLUMAT PENJUAL


Bil

Nama-nama penjual yang produk lot/ batch terlibat

Berapa kuantiti produk pada batch/    lot terlibat

Bila / kaedah pengangkutan

Bukti    rekod disimpan

Invois    (rekod

perihal produk dalam fail pejabat/ No.fail)

Pegawai bertanggung

-jawab

1.






2.






3.






4.






5.







Jumlah batch/ lot









SENARAI SEMAK PUNCA MASALAH DI KILANG


Bil.

Soalan

Jawapan

Bukti

Rekod disimpan

Pegawai Bertanggungjawab

1.

Produk disimpan mengikut arahan penyimpanan?





2.

Pembungkusan dijalankan mengikut prosedur?



(rekod)


Kilang/Ruj.


3.

Bahan-bahan pembungkus mengikut spesifikasi?





4.

Pegawai semasa proses boleh dikenalpasti?





5.

Produk diproses mengikut prosedur?





6.

Jika tidak, dimana silapnya?





7.

Bahan mentah yang digunakan dikenalpasti?





8.

Pengendalian bahan mentah mengikut prosedur?









REKOD MAKLUMAT PEMBEKAL BAHAN MENTAH




Bil

Nama-nama / alamat PEMBEKAL bahan mentah bagi produk lot/ batch terlibat

Nama bahan mentah, kuantiti, dan asal

Bila dan kaedah pengangkutan digunakan

Bukti rekod disimpan

Pegawai bertanggung

-jawab



1.

Syarikat SCT No.5, Jln 5, KL

Cili merah


1 tan


Cameron Highland



20/5/2012

Lori sejuk


Invois (rekod perihal produk dalam fail pejabat/ No.fail)



En. Amri

2.






3.






4.






5.






6.






Ulasan