KENAPA PERLU MENJAGA KEBERSIHAN?
- Pengendali makanan merupakan penyumbang utama kepada pencemaran makanan. Oleh itu pengendali makanan perlu mengekalkan kebersihan diri.
APA AKAN BERLAKU JIKA TIDAK MEMATUHI?
- Ia merupakan satu kesalahan dan boleh didenda tidak melebihi sepuluh ribu ringgit (rm10,000) atau penjara tidak lebih dua (2) tahun.
OBJEKTIF
- Untuk mengelakkan berlaku sebarang pencemaran silang.
SKOP
- Semua pekerja
- Semua pelawat
TANGGUNGJAWAB
- Semua pekerja
- Semua pengusaha
PROSEDUR
Pengendali:
- Basuh tangan sebelum memulakan kerja, selepas menggunakan tandas, selepas kendali bahan tercemar atau bahan mentah.
- Rambut kemas dan memakai penutup kepala.
- Kuku sentiasa pendek dah bersih.
- Tidak memakai perhiasan diri.
- Sentiasa menjaga kebersihan diri.
- Menanggalkan baju luar/ apron/ penutup kepala sebelum ke tandas dan setiap untuk keluar dari kawasan pemprosesan.
- Tidak merokok.
- Misai dan janggut di kemas rapi.
Pelawat:
- Pelawat mesti mematuhi peratura yang ditetapkan ketika memasuki premis.
- Pelawat perlu memakai pakaian perlindungan yang seperti memakai penutup kepala, apron, kasut bertutup di kawasan operasi kecuali pejabat.
- Pelawat akan diiringi anggota syarikat.
Ulasan
Catat Ulasan