ES TELLER PELANGI 




MANUAL PROGRAM JAMINAN KESELAMATAN MAKANAN



DISEDIAKAN OLEH:

 

NURSUFIAH BINTI AHMAD SAFUAN DPH202024784

        NURHAFIDAH BINTI GHAZALI DPH202024808

        NURUL NABILAH BINTI RUSHDAN DPH202025012  

         NURNAJWA SYAFI’AH BINTI AZIZUL DPH202024925

DILULUSKAN OLEH:

 

MUHAMMAD IRHAMMUDIN BIN IBRAHIM

TARIKH: 25 JANUARI 2022

TARIKH:

NAMA:

NAMA: 

JAWATAN: 

JAWATAN: PENSYARAH 


, Jalan 6/7, Kawasan Perusahaan 43300 Seri Kembangan, Selangor

No Tel: 019-3574408

No Faks: 03-91459721

www.estellerpelangi.com



            ISI KANDUNGAN 

1.0 PROFIL SYARIKAT DAN POLISI PENGURUSAN KESELAMATAN MAKANAN

      1.1 Profil Syarikat

      1.2 Carta Organisasi Syarikat

      1.3 Polisi Pengurusan Keselamatan Makanan

      1.4 Deskripsi Produk Akhir 

      1.5 Carta Alir Proses


2.0 BANGUNAN DAN KEMUDAHAN 

      2.1 Pelan Lokasi Kilang 

      2.2 Pelan Susun Atur Kilang

      2.3 Peralatan & Perkakas

      2.4 Bekalan Air/Ais/Stim

      2.5 Keperluan Am

            *     Ruang Pemprosesan

            *     Sinki Mencuci Tangan

            *   Tandas

            *     Bilik/ Ruang Persalinan

            *   Stor Penyimpanan

            *    Lantai

            *    Dinding, Siling, Kipas, Tingkat Dan Pintu

            *    Lampu

            *     Saliran/ Longkang 

     2.6  Kawalan Makhluk Perosak 


3.0 PENGENDALI MAKANAN 

     3.1 Pemeriksaan Kesihatan 

     3.2 Suntikan Vaksin Anti Tifoid

     3.3 Amalan Pengendalian 

     3.4 Kebersihan Diri Pengendali & Pelawat


4.0 LATIHAN 

     4.1 Program Latihan Pengendali Makanan & Latihan Berkaitan 


5.0 KAWALAN OPERASI 

     5.1 Kawalan Bahan Mentah

     5.2 Kawalan Penyimpanan Bahan Mentah/ Bahan Kimia

     5.3 Kawalan Proses

     5.4 Kawalan Pembungkusan 

     5.5 Kawalan Penyimpanan Produk Siap

     5.6 Kawalan Bahan Kimia 


6.0 KAWALAN PENGANGKUTAN DAN PENGEDARAN 


7.0 KAWALAN KEBOLEHKESANAN (TRACEABILITY)






Ulasan