AMALAN PENGENDALI ~ Nurul Nabilah

 



APA ITU PENGENDALI MAKANAN?

- Pengendali makanan adalah individu yang bertanggungjawab dalam penyediaan makanan. Pengendali makanan juga dapat menentukan makanan yang disediakan dan dijual adalah selamat untuk dimakan oleh pengguna.


AM

OBJEKTIF

- Bagi mengelakkan pencemaran silang.


SKOP

- Semua pekerja.
- Semua pelawat.


TANGGUNGJAWAB

- Semua pekerja.
- Pengusaha.


PROSEDUR

- Memastikan pengendali makanan mengamalkan kebersihan diri.
- Tidak merokok/meludah/ batuk/ bersin atau melakukan perbuatan yang boleh menyebabkan pencemaran makanan.
- Makanan tidak boleh diletakkan bersentuhan secara langsung dengan bahan yang boleh mencemarkan makanan.
- Pemantauan dijalankan setiap minggu (spotcheck) menggunakan borang khas dan tindakan pembetulan akan diambil serta merta.

REKOD

- Prosedur pengendali makanan dan kawalan berjangkit.
- Rekod pemeriksaan kebersihan pengendali makanan.

Ulasan