APA ITU PENGENDALI MAKANAN?
- Pengendali makanan adalah individu yang bertanggungjawab dalam penyediaan makanan. Pengendali makanan juga dapat menentukan makanan yang disediakan dan dijual adalah selamat untuk dimakan oleh pengguna.
AM
OBJEKTIF
- Bagi mengelakkan pencemaran silang.
SKOP
- Semua pekerja.
- Semua pelawat.
TANGGUNGJAWAB
- Semua pekerja.
- Pengusaha.
PROSEDUR
- Memastikan pengendali makanan mengamalkan kebersihan diri.
- Tidak merokok/meludah/ batuk/ bersin atau melakukan perbuatan yang boleh menyebabkan pencemaran makanan.
- Makanan tidak boleh diletakkan bersentuhan secara langsung dengan bahan yang boleh mencemarkan makanan.
- Pemantauan dijalankan setiap minggu (spotcheck) menggunakan borang khas dan tindakan pembetulan akan diambil serta merta.
REKOD
- Prosedur pengendali makanan dan kawalan berjangkit.
- Rekod pemeriksaan kebersihan pengendali makanan.
Ulasan
Catat Ulasan